Reklama
 
Blog | Anna Kuhnova

Finanční páka – stále podceňované riziko při obchodování

Volatilita ovládala trhy již před vypuknutím pandemie, která fluktuaci hodnoty nejen cenných papírů, ale i komodit nebo měn ještě posílila.

Navzdory související hospodářské krizi přilákala situace na kapitálový trh nové retailové investory a obchodníky.

I přes stále přísnější regulaci v EU je zřejmé, že stále řada zájemců o nákup cenných papírů nezná dobře pojmy, které jsou důležité pro pochopení, jak dané nástroje a trhy fungují. „Proměnit“ tuto neznalost ve ztrátu je pak už jen hračka.

V seriálu edukativních blogů se proto zaměřujeme na praktické aspekty fungování kapitálových trhů tak, aby si laická veřejnost co nejlépe dokázala představit, do čeho jde. V tomto díle vám představím, jak funguje finanční páka. Ukážeme si, proč je pro obchodníky tak lákavá, a přitom nebezpečná.

Pákový efekt

Lákavost páky spočívá v tom, že obchodujete nejen se svými prostředky, ale i s dodatečně vypůjčeným kapitálem. Důležité je předem si uvědomit, že využití páky přináší nejen možnost zajímavějšího zisku, ale zároveň zvyšuje riziko podstatně větší ztráty. Dokonce i když je situace na kapitálových trzích poměrně klidná, pákový efekt může velmi rychle způsobit vysoký zisk nebo ztrátu.

Brokeři pod evropskou regulací mohou retailovým investorům nabídnout maximální páku pro obchodování 1: 30 (tato hodnota se týká hlavních měnových párů a pro jednotlivé obchodní instrumenty je rozdílná). Podle evropského nařízení ESMA, které vstoupilo v platnost 1. srpna 2018, broker musí učinit takové kroky, aby zabránil negativnímu zůstatku na účtu.

Mimo Evropu však mohou mít brokeři většinou mnohem vyšší páku. Výjimkou není ani poměr 1: 1000. Taková páka už přináší opravdu obrovské riziko. Investor by si měl tedy v první řadě prověřit brokera, kterého si vytipoval. Pod jakou regulací je a zda se nemůže jednat o mimoevropského hráče, který tu nemá oprávnění brokerské služby poskytovat.

Pojďme se tedy podívat na příklad. Pokud obchodujete s vlastním kapitálem ve výši jednoho tisíce USD, můžete díky finanční páce 1:10 nakoupit akcie za 10-krát vyšší cenu, tedy v celkové hodnotě 10 tisíc USD. V praxi to znamená, že váš zisk nebo ztráta se počítá z celkové částky kontraktu. Pokud tedy disponujete částkou jeden tisíc dolarů na účtu a obchodujete s pákou 1:10, nakoupíte nebo prodáte (long – dlouhá pozice -> spekulace na růst, short – pozice -> spekulace na pokles) aktivum ve výši 10 tisíc USD a cenový pohyb se vypočítává z této částky. Pokud jste v long pozici a cena daného aktiva vzroste o 10 procent (z 10 tisíc USD) na 11 tisíc USD, zrealizujete zisk tisíc USD. Pokud by však hodnota obchodovaného aktiva v long pozici klesla o deset procent, tedy z 10 tisíc na 9 tisíc, přičemž páka je 1:10, váš účet by se bez Stop Lossu vymazal, protože celková otevřená pozice obchodu klesla o tisíc USD.

 

Snížení rizika a ochrana účtu

V praxi vás broker prostřednictvím Margin Call může informovat, že na „přežití“ vaší pozice potřebujete doplnit další kapitál a je na vašem rozhodnutí, zda chcete v otevřené pozici setrvat nebo ji raději uzavřete. Margin Call je upozornění klienta, že jeho účet není dost velký na udržení otevřené a nepříznivě se vyvíjející pozice.

Toto upozornění lze například nastavit při 100 procentech úrovně marže, abyste mohli daný obchod sami uzavřít, to sice nemusí být vždy výhodné, ale chrání vás před tím, abyste se dostali do ztráty. V případě, že situaci na základě Margin Call sami nevyřešíte uzavřením pozice nebo zasláním dodatečných finančních prostředků a kapitál klesne pod výše zmíněných 50 procent zajištění, nastává tzv. Close Margin, což znamená, že pozice vám bude automaticky zavřená. V případě, že máte otevřenou více než jednu pozici, bude zavřená ta, která má největší objem.

Pomoci snížit riziko vám efektivně dokáže i využití nástrojů money a risk managementu jako je Stop Loss (zadání pokynu pod aktuální tržní cenu, jehož realizování je ochrana dosaženého zisku nebo omezení ztráty) a Take Profit (limitní pokyn, který zrealizuje váš příkaz nad aktuální tržní cenou ).

K detailům příkazů a operací přes vašeho brokera či aplikaci se vrátíme v dalším díle našeho edukativního seriálu.

Reklama